Σε ύφεση η Ασία για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια

Σε ύφεση η Ασία για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά εδώ και εξήντα χρόνια η αναπτυσσόμενη Ασία, δηλαδή 45 οικονομίες της ηπείρου, βυθίζεται σε ύφεση. Θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 0,7% το 2020, όπως εκτιμά η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB), αφού τα 3/4 της περιοχής θα παγιδευθούν σε ύφεση. 

Πρόκειται για υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ADΒ, η οποία αρχικά προέβλεπε οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ (0,1%). Ωστόσο το 2021 θα ακολουθήσει δυναμική ανάκαμψη, με ρυθμούς 6,8%. 

Η Νότια Ασία θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, που επισημαίνουν ότι η Κίνα στέκεται κόντρα στο ρεύμα, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,8%) και φέτος. Η Ινδία, δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, θα δει το ΑΕΠ της να υποχωρεί 9%. Η Νοτιανατολική Ασία συνολικά θα έρθει αντιμέτωπη με ύφεση 3,8%. 

Οι νησιωτικές χώρες με πολύ υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό είναι εκείνες που θα «λυγίσουν», με το ΑΕΠ των Φίτζι να συρρικνώνεται 19,5% και των Μαλδίβων κατά 20,5%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή