Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες έχουν πάρε-δώσε με «κομμουνιστικές στρατιωτικές εταιρείες»

Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες έχουν πάρε-δώσε με «κομμουνιστικές στρατιωτικές εταιρείες»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι ΗΠΑ και η Κίνα να έχουν εμπλακεί σ’ έναν «σιωπηλό» εμπορικό πόλεμο, με τις δύο υπερδυνάμεις να ερίζουν για την παγκόσμια κυριαρχία, αλλά οι μπίζνες παραμένουν… μπίζνες.

Κι αυτό, διότι δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές κρατικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί από το Πεντάγωνο ως «κομμουνιστικές – κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες» προσέλαβαν αμερικανικές τράπεζες για να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα και να δανειστούν… αμερικανικά δολάρια.

Ο λόγος για την China National Chemical Corp. και την China Gorges Corp., οι οποίες προχώρησαν στην έκδοση 5ετών και 10ετών ομολόγων, μετατρέψιμων σε δολάρια και ευρώ. Ως σύμβουλοι των δημοπρασιών ενήργησαν -και στις δύο περιπτώσεις- κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Bank of America, η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Morgan Stanley.

Μάλιστα, αυτό έγινε πράξη, παρά το γεγονός ότι οι δύο κινεζικές εταιρείες έχουν επισήμως ενταχθεί στον κατάλογο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με τις χαρακτηρισμένες ως «κομμουνιστικές-κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες». Πάντως, η υπαγωγή στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν επιφέρει -προς το παρόν- νομικούς περιορισμούς, όσον αφορά την επιχειρηματική ενασχόληση στις ΗΠΑ.

Όμως, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί εφόσον ο Λευκός Οίκος αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες του παραπάνω καταλόγου, απαγορεύοντας στις αμερικανικές τράπεζες να έχουν… πάρε-δώσει μαζί τους. «Οι αμερικανικές τράπεζες ρισκάρουν τη φήμη τους, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση λάβει δράσει εναντίον των κινεζικών εταιρειών» σχολιάζει ο Μπέντζαμιν Κοστρέβα, νομικός σύμβουλος στην Hogan Lovells.

«Εάν οι αμερικανικές εταιρείες κανονίζουν deals με στρατηγικά ευαίσθητες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες θα αποτελέσουν στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης, τότε δεν αποκλείονται οι μελλοντικές εντάσεις» υπερθεματίζει από την πλευρά του ο Μπράιαν Λάι, αναλυτής της CreditSights.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίφημη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας προστέθηκαν τον Ιούνιο ακόμη 20 κινεζικές εταιρείες, με σημαντική παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκαθαρίσει ότι η επίμαχη λίστα στερείται αποδείξεων και νομικής λογικής και ότι η Ουάσιγκτον κάνει κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των κινεζικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή