ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ειδύλλιο» των Τούρκων με το δολάριο και τα ευρωομόλογα

to-eidyllio-ton-toyrkon-me-to-dolario-kai-ta-eyroomologa-561080983

Βλέποντας τη λίρα να καταρρέει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και τον πληθωρισμό στα ύψη, οι Τούρκοι αναζητούν τρόπους εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων. Σε αυτή την αναζήτηση, στρέφονται προς το δολάριο και τα ευρωομόλογα. Και η αγάπη τους για το αμερικανικό νόμισμα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Οι καταθέσεις σε δολάρια δεν είναι κάτι καινούριο. Ανέκαθεν τα τουρκικά νοικοκυριά προτιμούσαν να αποταμιεύουν σε αμερικανικό νόμισμα, όμως τώρα αναζητούν νέα επενδυτικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλίσουν και υψηλότερες αποδόσεις. Από τις αρχές του έτους, έχουν τοποθετήσει πάνω από 4 δισ. δολάρια σε τουρκικά ομόλογα ξένου νομίσματος, ανεβάζοντας το σύνολο στα 17,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Ο συνδυασμός υποτίμησης της λίρας κατά 21% φέτος και αρνητικών πραγματικών επιτοκίων σε ενεργητικό εθνικού νομίσματος στρέφει τους Τούρκους προς επενδύσεις σε ξένα νομίσματα. Με το μέσο επιτόκιο καταθέσεων να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Ιούνιο του 2019 και την εκτόξευση του πληθωρισμού να «ροκανίζει» τις πραγματικές αποδόσεις, τα ευρωομόλογα έχουν βοηθήσει τους Τούρκους να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν ευκαιρίες και για υψηλότερα κέρδη από ό,τι οι τοποθετήσεις σε επενδυτικά προϊόντα σε λίρα.

«Επικρατεί η άποψη ότι τα καταθετικά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό και γι’ αυτό τοποθετούν σε ευρω-ομόλογα, ώστε να επωφεληθούν από τις υψηλότερες αποδόσεις», εξηγεί στο Bloomberg ο Ονούρ Ιλγκέν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη MUFG Bank Turkey.

Παρότι τα μέτρα που έχει λάβει η τουρκική κεντρική τράπεζα έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και στην αύξηση του επιτοκίου τρίμηνων καταθέσεων στο 11,76%, οι συγκεκριμένες αποδόσεις δεν αποζημιώνουν τους επενδυτές, εάν συνυπολογισθεί ο πληθωρισμός που καλπάζει κοντά στο 12%.

Το μέσο επιτόκιο για τις καταθέσεις σε δολάρια είναι περίπου στο 1,6%. Η μέση απόδοση των τουρκικών ομολόγων σε δολάρια είναι στο 6,54%, ενώ κάποια εταιρικά ομόλογα προσφέρουν απόδοση έως και 7%, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays.

Η «δίψα» για επενδυτικά προϊόντα σε δολάρια εγκυμονεί όμως κινδύνους, καθώς αυξάνει την εξάρτηση της Τουρκίας σε αμερικανικό νόμισμα, γεγονός που θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο μακροπρόθεσμα, εξηγεί ο Μουράτ Σαλάρ, διευθύνων σύμβουλος της Azimut Bosphorus Capital Portfoy.

Οι Τούρκοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, ως αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό, που υπερβαίνει κατά πολύ τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για 5%. Οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα ανήλθαν τον Αύγουστο στο ιστορικό υψηλό των 220 δισ. δολαρίων. «Ορισμένα από αυτά τα χρήματα κατευθύνονται τώρα σε ευρω-ομόλογα», επισημαίνει ο Εβρέν Κιρίκογλου, ανεξάρτητος αναλυτής αγορών. «Προς το παρόν τα ποσά είναι περιορισμένα, είναι όμως σαφές το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ευρω-ομόλογα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον», εκτιμά ο κ. Κιρίκογλου.

Οι τοποθετήσεις κυβέρνησης, επιχειρήσεων και τραπεζών της Τουρκίας σε ευρω-ομόλογα ανέρχονται συνολικά σε 119 δισ. δολάρια. Από τις αρχές του Απριλίου, οι επενδύσεις στους συγκεκριμένους τίτλους έχουν αποφέρει κέρδος 17%, σύμφωνα με τον δείκτη Blooberg-Barclays.

Με την τουρκική οικονομία να «νοσεί» εξαιτίας του κορωνοϊού και το γεωπολιτικό ρίσκο εξαιτίας της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο να προβληματίζει τους επενδυτές, η λίρα έχει κατρακυλίσει σε ιστορικό ναδίρ. Το τουρκικό νόμισμα άγγιξε στις αρχές της εβδομάδας νέο χαμηλό, στις 7,50 έναντι του δολαρίου, αφότου ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την προηγούμενη Παρασκευή το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Πηγή: Reuters, Bloomberg