Τα κρατικά funds ετοιμάζονται να αποσύρουν 200 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές

Τα κρατικά funds ετοιμάζονται να αποσύρουν 200 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικές χαρακτηρίζονται οι εκτιμήσεις για τις διεθνείς αγορές, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πιθανό να πλήξουν τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan Chase, στο επίκεντρο των  παραπάνω εξελίξεων βρίσκονται τα συνταξιοδοτικά και τα κρατικά ταμεία, τα οποία ετοιμάζονται να αποσύρουν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών.

Στόχος είναι να θωρακιστούν έναντι μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης των αγορών, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δικά τους ταμειακά αποθέματα. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η εκτίμηση της JP Morgan αφορά μόνο το τρέχον τρίμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Παραδοσιακά, τα κρατικά ταμεία, όπως το Ταμείο Συνταξιοδοτικών Επενδύσεων της Ιαπωνίας ή το Πετρελαϊκό Ταμείο της Νορβηγίας, στο τέλος κάθε τρίμηνου, τείνουν να προχωρούν σε αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων τους.

Έτσι, μετά το πέρας της περιόδου της bull market, κατά την οποία οι χρηματιστηριακοί δείκτες εμφάνισαν σημαντικά σωρευτικά κέρδη, τα κρατικά ταμεία ετοιμάζονται για την «έξοδό» τους. Ήδη εξάλλου, στις αγορές διεθνώς παρατηρείται μια «διόρθωση», με εντονότερη αυτή του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ.

Η αναπροσαρμογή των κρατικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με την JP Morgan, δεν αποκλείεται να επιφέρει περαιτέρω περιδίνηση στις αγορές, τροφοδοτώντας έναν κύκλο νευρικότητας, ο οποίος εμπλουτίζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως η αβεβαιότητα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή