Βρετανία: Κορωνοϊός, ανεργία και Brexit φέρνουν στο προσκήνιο το σενάριο αρνητικών επιτοκίων

Βρετανία: Κορωνοϊός, ανεργία και Brexit φέρνουν στο προσκήνιο το σενάριο αρνητικών επιτοκίων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ακόμη και κάτω του μηδενός αφήνει η Τράπεζα της Αγγλίας, με τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες να επιτρέπουν την τήρηση στάσης αναμονής.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε σταθερό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δίνοντας όμως σήμα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων νομισματικής στήριξης, εφόσον καταστεί αναγκαίο, επικαλούμενη διαφόρους παράγοντες αβεβαιότητας, όπως η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο κίνδυνος υψηλότερης ανεργίας, αλλά και το σοκ του Brexit.

«Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν κάπως καλύτερα από ό,τι ανέμενε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στην έκθεση του Αυγούστου, αν και δεδομένων των κινδύνων, δεν είναι ακόμη σαφές εάν δίνουν πλήρη εικόνα για τις μελλοντικές επιδόσεις της οικονομίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει σε ετοιμότητα για την αναπροσαρμογή της νομισματικής της πολιτικής. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ενημερώθηκε «για τα σχέδια αποτελεσματικής εφαρμογής αρνητικών επιτοκίων, στην περίπτωση που οι προοπτικές οικονομίας και πληθωρισμού δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι και ορισμένοι αξιωματούχοι στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας «ζυγίζουν» τα υπέρ και κατά του αρνητικού κόστους δανεισμού, δεδομένου ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες -μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας- έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια κάτω του μηδενός.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%, όπως και το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 745 δισ. στερλίνες(966 δισ. δολάρια). Σεβαστή μερίδα οικονομολόγων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση του QE τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή