LSE: Σήμερα η μελέτη του «Project Botticelli» για πώληση του Ιταλικού Χρηματιστηρίου

LSE: Σήμερα η μελέτη του «Project Botticelli» για πώληση του Ιταλικού Χρηματιστηρίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις «μνηστήρες» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ιταλικού χρηματιστηριακού ομίλου Borsa Italiana, στον οποίο ανήκουν το Χρηματιστήριο του Μιλάνου και η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρατικών ομολογων MTS.

Το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου(LSE) -που ελέγχει το Borsa Italiana- αναμένεται να εξετάσει σήμερα τις μη-δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί και αποτιμούν την αξία του ιταλικού χρηματιστηρίου έως και τα 4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν στο Reuters εμπιστευτικές πηγές.

Η πώληση μέσω του επονομαζόμενου «Project Botticelli» θέτει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στο επίκεντρο των ευρύτερων ανακατατάξεων στον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό κλάδο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ενδιαφέρον για το Borsa Italiana έχουν εκδηλώσει ο πανευρωπαϊκός όμιλος χρηματιστηρίων Euronext, το ελβετικό χρηματιστήριο SIX και το Deutsche Boerse της Γερμανίας.

Σε σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου, το LSE αναμένεται σήμερα να εξετάσει τις τρεις προσφορές, με τις πηγές να αναφέρουν ότι το ελβετικό χρηματιστήριο SIX προσφέρει το υψηλότερο ποσό για την εξαγορά του Borsa Italiana. Το LSE είχε αποκτήσει το Ιταλικό Χρηματιστήριο το 2007, έναντι του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ. 

«Το LSE δεν βιάζεται να λάβει κάποια απόφαση. Υπάρχουν αρκετές εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, καθώς και αξιωματούχων της ιταλικής κυβέρνησης», αναφέρουν οι πηγές. Το LSE, από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. 

Στα σχέδια του βρετανικού χρηματιστηρίου είναι η πώληση του Borsa Italiana, ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση των αρχών για την εξαγορά, ύψους 27 δισ. δολαρίων, της εταιρείας Refinitiv, ποσοστό 45% της οποίας ανήκει στην Thomson Reuters.

Oι αρχές της Ρώμης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το Borsa Italiana. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών διαθέτει «χρυσές εξουσίες» άσκησης βέτο σε ανεπιθύμητη εξαγορά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει την εποπτεία στην πλατφόρμα κρατικών ομολόγων MTS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή