Ζήτημα λίγων ωρών η απόφαση του Τραμπ για το TikTok

Ζήτημα λίγων ωρών η απόφαση του Τραμπ για το TikTok

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα λίγων ωρών θεωρείται η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μοίρα του TikTok στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο CNBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαθέτει στο Οβάλ Γραφείο όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής ByteDance και της αμερικανικής Oracle, και καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το deal, ανάβοντας το πράσινο «φως» στην παραμονή της κινεζικής πλατφόρμας social media στις ΗΠΑ.

Ανώνυμες πηγές θεωρούν ότι ο Τραμπ θα έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση εντός των επόμενων 24 – 36 ωρών. 

Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε συνεχείς επαφές με υπουργούς και συμβούλους της κυβέρνησης, ενώ στα «χέρια» του έχει περιέλθει και το σχετικό πόρισμα των αμερικανικών εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το προτεινόμενο deal προβλέπει τη μεταφορά του 20% των αμερικανικών δραστηριοτήτων του TikTok από την ByteDance στην Oracle. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στη προωθούμενη συμφωνία να ενταχθεί και η Walmart, διαχειριζόμενη από κοινού το ποσοστό της Oracle.

Τι είχε προηγηθεί

Η αμερικανική κυβέρνηση, με πρόσφατο διάταγμα, είχε καλέσει την κινεζική εταιρεία ByteDance να θέσει άμεσα προς πώληση τις αμερικανικές δραστηριότητες της δημοφιλούς πλατφόρμας social media. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προέβαινε στην καθολική απαγόρευση λειτουργίας του TikTok.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον εντασσόταν στον «σιωπηλό» πόλεμο που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας, θεωρώντας ότι οι κινεζικές εταιρείες ενεργούν ως «κατάσκοποι» για λογαριασμό του Πεκίνου, υποκλέβοντας τα προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών.

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (20 Σεπτεμβρίου), η ByteDance ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με την αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Oracle, αφού πρώτα απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Microsoft.

Κύριος στόχος του Λευκού Οίκου είναι άλλωστε, η διασφάλιση ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok δεν θα καταλήγουν στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας. Κι αυτό, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, μπορεί να καταστεί πραγματικότητα, μόνο μέσω της συμμετοχής κάποιας αμερικανικής εταιρείας, η οποία θα ενεργεί ως «έμπιστος τεχνολογικός πάροχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή