ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Στο στόχαστρο κερδοσκόπων η μετοχή της Turkcell

toyrkia-sto-stochastro-kerdoskopon-i-metochi-tis-turkcell-561083752

Την άμεση πρόσβαση της UBS στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναστέλλει η τουρκική αρχή εποπτείας κεφαλαιαγορών, επικαλούμενη στοιχήματα της UBS σε βάρος της μετοχής της Turkcell. Η απόφαση ελήφθη «για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των επενδυτών», ανέφερε η τουρκική αρχή σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης και έπειτα από την απότομη πτώση των μετοχών της Turkcell στις αρχές της εβδομάδας.

Εκπρόσωπος της UBS αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές επιβάλλουν περιορισμούς. Τον Ιούλιο, είχε επιβληθεί απαγόρευση σε έξι ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs Group και JPMorgan Chase & Co., για στοιχήματα σε βάρος των τουρκικών μετοχών.

Οποιαδήποτε κίνηση που περιορίζει τη δραστηριότητα κάθε έννομου παίκτη αναμένεαι να ερμηνευθεί αρνητικά και να θεωρηθεί ως χειραγώγηση, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ρίμερ, trader της Investec Bank. «Μπορεί να ευελπισθούν ότι θα ενισχύσουν το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με το να αίρουν εμπόδια στις πωλήσεις μετοχών, όμως αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά μεταξύ των διεθνών επενδυτών», εξηγεί ο κ. Ρίμερ στο Bloomberg.

Στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου, οι μετοχές της Turkcell έκαναν απότομη βουτιά 4,7%, μια κίνηση που συνοδεύθηκε από αύξηση του όγκου συναλλαγών, πιέζοντας προς τα κάτω και τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη προσωρινά. «Μπορεί όντως να ήταν κάποια μη-επιτρεπόμενη συναλλαγή από την πλευρά της UBS, όμως η αντίληψη ότι δεν επικρατούν συνθήκες διαφάνειας στην αγορά υπονομεύουν ακόμη περισσότερο την επενδυτική εμπιστοσύνη», προσθέτει ο κ. Ρίμερ.

Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τουρκικές μετοχές, με συνολικές ρευστοποιήσεις 5,6 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους και έως τις 11 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσό τουλάχιστον από το 2005, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας.