ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βρετανία και το μυστήριο της άγνωστης ρευστότητας των 50 δισ. στερλινών

i-vretania-kai-to-mystirio-tis-agnostis-reystotitas-ton-50-dis-sterlinon-561083833

Την ώρα που η χρήση των μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές μειώνεται ολοένα και περισσότερο, το Εθνικό Ελεγκτικολογικό Συμβούλιο της Βρετανίας καλείται να λύσει ένα μυστήριο: Ο αριθμός των σε κυκλοφορία χαρτονομισμάτων στερλίνας έχει αυξηθεί. Ποιος έχει υπό την κατοχή του ρευστότητα περίπου 50 δισ. στερλινών(65 δισ. δολάρια);

Τον Ιούλιο του 2020, ο αριθμός των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 4,4 δισεκατομμυρίων με νομισματική αξία 76,5 δισ. στερλινών, από 24 δισ. στερλίνες το 2000.

Σύμφωνα όμως με το Εθνικό Ελεγκτικολογιστικό Συμβούλιο(NAO), οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας καταδεικνύουν ότι περίπου το 20%-24% της αξίας των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία χρησιμοποιούνται για συναλλαγές σε μετρητά, ενώ ένα 5% διακρατούν τα βρετανικά νοικοκυριά με τη μορφή καταθέσεων.

«Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα υπόλοιπα, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 50 δισ. στερλίνες», αναφέρει σε έκθεσή του το ΝΑΟ. «Ως πιθανές εξηγήσεις θα μπορούσαν να είναι καταθέσεις στο εξωτερικό ή αδήλωτες καταθέσεις εντός Βρετανίας ή χρήση τους στη “σκιώδη” οικονομία».