ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαία Κεφαλαιαγορά για τις χώρες της Ε.Ε. διεκδικεί η Κομισιόν

eniaia-kefalaiagora-gia-tis-chores-tis-e-e-diekdikei-i-komision-561084187

Νέες προσπάθειες για την προώθηση μιας ενιαίας Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα παραμερίζει όλους τους αντικρουόμενους εθνικούς κανονισμούς, καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν σχεδιάζει να άρει όλα τα εμπόδια και να εκκινήσει εκ νέου τις διαδικασίες δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή, μάλιστα, θεωρεί ότι οι εξελίξεις έχουν επισπευστεί από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει αυξήσει τις πιέσεις στις επιχειρήσεις που αναζητούν αγωνιωδώς κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις ταμειακές ροές τους.

Μια ενιαία Κεφαλαιαγορά, όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν, σημαίνει περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια για τις επιχειρήσεις και μικρότερη εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί κύριος τρόπος χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Θα αποτελεί την ψυχή μιας βιώσιμης ανάκαμψης και μιας μελλοντικής ανάπτυξης, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει ότι στις εξελίξεις σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και το Brexit, λόγω της αποχώρησης του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού «πνεύμονα» -του Λονδίνου- από την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω δημοσίευμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του Χρηματιστηρίου της Ιταλίας στην Euronext NV και ακόμη δύο ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.