Η Ρωσία έβαλε «φρένο» στον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης

Η Ρωσία έβαλε «φρένο» στον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης έβαλε η Ρωσία, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4,25% το βασικό επιτόκιο, κατόπιν τριών διαδοχικών μειώσεων.

«Προς ώρας ο κύκλος χαλάρωσης ολοκληρώθηκε» δήλωσε η κεντρική τραπεζίτης της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, η οποία παρέπεμψε στην αναπάντεχη τόνωση του πληθωρισμού.

Παρ’ όλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής μείωσης των επιτοκίων. «Βλέπουμε ένα περιθώριο για μείωση του βασικού επιτοκίου. Αλλά αξιολογούμενο το timing και την αναγκαιότητα χρήσης» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παρά την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη, η Ρωσίδα τραπεζίτης -στο ίδιο μήκος κύματος- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης, επικαλούμενη τους κινδύνους που συνοδεύουν την πορεία του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία, μετά τη σημερινή απόφαση, εντάχθηκε στο μπλοκ των αναδυόμενων χωρών -από την Πολωνία έως την Ινδονησία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική- οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, βέβαια, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται κάτω του στόχου (4%), η κεντρική τράπεζα διαπίστωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω επιτάχυνσης του δείκτη τιμών, ο οποίος τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 3,7%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ρωσικό νόμισμα έχει καταγράψει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 5% κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2020, λόγω των ανησυχιών περί επιβολής νέων κυρώσεων, ως συνέπεια τόσο της υπόθεσης δηλητηρίασης του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, όσο και της ρωσικής στήριξης στον αμφιλεγόμενο πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή