Άδοξο τέλος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας – Καναδά

Άδοξο τέλος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας – Καναδά

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα αποχώρησε ο Καναδάς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της αμερικανικής χώρας, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανιέ.

«Δεν αξίζει πλέον να επιδιώκουμε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και Κίνας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «The Globe and Mail».

«Δεν βλέπω υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να συνεχιστούν οι συζητήσεις» έσπευσε να προσθέσει, επιβεβαιώνοντας το χάσμα των δύο πλευρών. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, κατηγορώντας το Πεκίνο για «επιθετική και καταναγκαστική διπλωματία».

Ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων, πάντως, δεν φαίνεται να «βάζει» δύσκολα στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε δεχθεί πολλαπλά «πυρά» από το εσωτερικό της χώρας του. Κι αυτό, διότι κατηγορούταν ότι είναι πρόθυμος να κάνει πληθώρα παραχωρήσεων, ως αντάλλαγμα για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές συζητήσεις των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι καναδο-κινεζικές σχέσεις επιδεινώθηκαν σημαντικά, μετά τη σύλληψη δύο Καναδών από τις κινεζικές αρχές, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Είχε προηγηθεί, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, από την καναδική αστυνομία, κατόπιν αμερικανικού εντάλματος σύλληψης, με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή