ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Τι βύθισε σε ναδίρ 25 ετών τη μετοχή της

hsbc-ti-vythise-se-nadir-25-eton-ti-metochi-tis-561086185

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην μετοχή της HSBC, καθώς η βρετανική τράπεζα αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, μεταξύ των οποίων και μία πιθανή απειλή στα σχέδια επέκτασής της στην Κίνα. 

Σήμερα η μετοχική τιμή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 3,4% στα 29,60 δολάρια Χονγκ Κονγκ, κάτω δηλαδή από το ναδίρ της κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Μάρτιο του 2009 και συνολικά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995. Από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 51% της αξίας της. 

Η μεγαλύτερη, βάσει ενεργητικού, τράπεζα της Ευρώπης, είναι σύμφωνα με την κινεζική κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα «Global Timeς» υποψήφια για ένταξη στη «μαύρη λίστα» της Κίνας με τις «αναξιόπιστες οντότητες». Παράλληλα κατονομάζεται από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ) μεταξύ των πιστωτών που «συνέχιζαν να βγάζουν κέρδος από ισχυρούς και επικίνδυνους παίχτες» τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμη και μετά την επιβολή προστίμων από τις αμερικανικές αρχές. 

H HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Global Times. Σε απάντησή της στην έκθεση της ICIJ επισημαίνει ότι «από το 2012 η HSBC άρχισε ένα πολυετές ταξίδι για την αναδιάρθρωση της ικανότητάς της στην καταπολέμηση του οικονομικού εγλήματος σε περισσότερες από 60 περιοχές» και προσθέτει ότι «σήμερα είναι ένας πολύ πιο ασφαλής οργανισμός από ό,τι ήταν το 2012». 

Πηγή: Bloomberg