«Βουλιάζουν» οι μετοχές των Deutsche Bank και JP Morgan

«Βουλιάζουν» οι μετοχές των Deutsche Bank και JP Morgan

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο έντονων πιέσεων βρίσκονται οι μετοχές των Deutsche Bank και JP Morgan, οι οποίες ελέγχονται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προ-αγορά (pre-market) της Wall Street, οι μετοχές των δύο τραπεζών κατακρημνίζονται στο -8% και -5%, αντίστοιχα. Κοντά στο -2,5% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τις μετοχές των Goldman Sachs, Citigroup και Bank of New York Mellon.

Το τραπεζικό sell-off, το οποίο έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές αγορές, πυροδοτήθηκε από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), σύμφωνα με την οποία παγκόσμιας εμβέλειας τράπεζες είχαν εμπλακεί σε συναλλαγές για πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την περίοδο 1999 – 2017.

Η Deutsche Bank, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις της ICIJ, φέρεται να διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίου, ενώ η JP Morgan κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε αντίστοιχες συναλλαγές, αξίας 514 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, στην υπόθεση φαίνεται ότι εμπλέκονται και οι τράπεζες HSBC Holdings, Standard Chartered και Bank of New York Mellon.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της HSBC καταβαραθρώνεται στην pre-market της Wall Street κατά σχεδόν 7%, βουλιάζονται σε χαμηλό 25 ετών. Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στην Ευρώπη, με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 6%, συμβάλλοντας στην σοβαρή επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος. Μάλιστα, οι απώλειες για τον γερμανικό DAX, αυτή τη στιγμή, ξεπερνούν το 3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 2,80% στις 358 μονάδες.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή