Δέσμια της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων η λίρα -Νέο ιστορικό χαμηλό

Δέσμια της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων η λίρα -Νέο ιστορικό χαμηλό

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως τέλος η κατρακύλα για τη λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί σήμερα σε νέο ιστορικό ναδίρ, εν μέσω εντεινόμενων προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα τολμήσει να πάει κόντρα στη γραμμή του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Η λίρα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στις 7,6 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποστεί απώλειες 22% από τις αρχές του έτους , ενώ από τα τέλη του 2017 έχει απολέσει το ήμισυ της αξίας της. 

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής, αν και θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση της νομισματικής σύσφιγξης μέσω άλλων οδών, γεγονός που θα μπορούσε να συγκρατήσει τη λίρα. 

Αναλυτές των Goldman Sachs και Deutsche Bank σημειώνουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ τα επιτόκια στην Τουρκία. «Καθώς αποδυναμώνεται η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει στηρίζοντας τη λίρα, όπως και τα συναλλαγματικά της αποθέματα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ασκηθεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ως κίνητρο για αύξηση των εισροών κεφαλαίου, αποθαρρύνοντας παράλληλα τη δολαριοποίηση», αναφέρουν σε έκθεσή τους οι Κέβιν Ντάλι και Κλέμενς Γκράφε, οικονομολόγοι της Deutsche Bank. Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν τάσσεται κατά της αύξησης στο κόστος δανεισμού, έχοντας ο ίδιος αυτο-χαρακτηρισθεί «πολέμιος» των υψηλών επιτοκίων.

H Deutsche βελτίωσε την εκτίμησή της για την τουρκική οικονομία, προβλέποντας ύφεση 2,5% το 2020 αντί της αρχικής πρόβλεψη για συρρίκνωση 5,1% του ΑΕΠ, ενώ και η Goldman αναμένει ύφεση 3,5%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 5%.

Εντούτοις, οι οικονομολόγοι των δύο επενδυτικών τραπεζών προειδοποιούν ότι το βασικό ρίσκο στις προβλέψεις είναι μήπως οι αρχές αυξήσουν τα επιτόκια πολύ λίγο και πολύ αργά, καθώς θα προτιμήσουν να παραμείνουν στο δρόμο της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. «Οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί» για την τουρκική οικονομία, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. «Οι κλάδοι που έχουν επηρεασθεί περισσότερο από την πανδημική κρίση -τουρισμός, εστιατόρια και μεταποίηση- θα χρειασθεί να μεσολαβήσει αρκετός καιρός προτού επανέλθουν σε επίπεδα προ κρίσης», αναφέρουν στην έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή