Ο εφιάλτης ενός δεύτερου lockdown κλονίζει τις αγορές

Ο εφιάλτης ενός δεύτερου lockdown κλονίζει τις αγορές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την επέλαση του κορωνοϊού να κοκκινίζει τα ταμπλό, την ώρα που οι φόβοι για ένα δεύτερο lockdown στην Ευρώπη βύθισαν τις ευρωπαϊκές μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο μηνών.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των τραπεζών, μετά την αποκάλυψη ύποπτων συναλλαγών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αξίας πολλών τρισ. δολαρίων.

Με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται ραγδαία και ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης να ανακοινώνουν πιο αυστηρούς περιορισμούς σε μετακινήσεις και συναθροίσεις, το σενάριο ενός δεύτερου lockdown τρομάζει τους επενδυτές, που εγκαταλείπουν τις αγορές μετοχών και στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 3,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιουλίου. Βουτιά 4,4% για τον DAX της Φραγκφούρτης, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με απώλειες του επιμέρους δείκτη πάνω από 5%, μετά τη διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν συναλλαγές ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered -που εμπλέκονται στην υπόθεση- υποχώρησαν σε ναδίρ 22 ετών. 

Σε ελεύθερη πτώση και οι μετοχές αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, αντανακλώντας τις ανησυχίες για «καθήλωση» της ζήτησης. Η «δίνη» των διεθνών αγορών συμπαρέσυρε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έκλεισε με πτώση 4,29%.

Οι ανησυχίες μήπως η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδηγήσει σε αυστηρότεορυς περιορισμούς, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη, ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές μετοχών.

«Θύμα» της τάσης αποφυγής ρίσκου και η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει έως και 900 μονάδες, και τον S&P 500 να υποχωρεί σε ναδίρ δύο μηνών, προσεγγίζοντας το σημείο διόρθωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή