Ο βιομηχανικός γίγαντας που γυρίζει την πλάτη στον άνθρακα

Ο βιομηχανικός γίγαντας που γυρίζει την πλάτη στον άνθρακα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία δραστική μεταστροφή της στρατηγικής της, άκρως ενδεικτική ενός κόσμου που αλλάζει και αντιλαμβάνεται την ανάγκη για πιο βιώσιμες, «πράσινες» κατευθύνσεις, η General Electric ανακοίνωσε την έξοδό της από την αγορά των στηριζόμενων σε άνθρακα εργοστασίων. Πρόκειται για μία εταιρεία που είχε ηγετική θέση στον συγκεκριμένο κλάδο. 

Ο αμερικανικός βιομηχανικός κολοσσός θα σταματήσει να κατασκευάζει εργοστάσια άνθρακα, ενώ θα κλείσει κάποιες δικές του τέτοιες εγκαταστάσεις και θα πουλήσει άλλες, καθώς θέτει πλέον ως προτεραιότητα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η απόφαση ααυτή έρχεται ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στις οποίες οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετική θέση για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα. 

Η GE είχε πει και στο παρελθόν ότι θέλει να περιορίσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα, ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια στροφή προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Αλλά μόλις πριν από πέντε χρόνια είχε υπογράψει την μεγαλύτερη όλων εποχών συμφωνία στον κλάδο, καταβάλλοντας σχεδόν 10 δισ. στερλίνες για δραστηριότητες παραγωγής τουρμπινών άνθρακα. 

Στην ανακοίνωσή της η GE αφήνει να εννοηθεί ότι η απόφασή της στηρίζεται και στα οικονομικά δεδομένα. «Με τη συνεχή μεταμόρφωση της GE εστιάζουμε σε δραστηριότητες που εμφανίζουν ελκυστικά οικονομικά και μας βάζουν σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης» αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας. 

«Καθώς επιδιώκουμε την έξοδό μας από την αγορά σταματώντας την ανέγερση νέων εργοστασίων άνθρακα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, βοηθώντας τους να διατηρήσουν τα υφιστάμενα εργοστάσια σε αποτελεσματική λειτουργία» συμπληρώνει.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή