ΑΓΟΡΕΣ

H καλύτερη χρονιά της δεκαετίας για τους traders εμπορευμάτων

h-kalyteri-chronia-tis-dekaetias-gia-toys-traders-emporeymaton-561087871

Η πανδημία του Covid19 και οι έντονες διακυμάνσεις που αυτή προκαλεί στις τιμές χρυσού και πετρελαίου σε κάποιους φέρνει υπερκέρδη. Οι μεγάλοι traders, δηλαδή οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη, είναι πολύ κοντά στο να πετύχουν ρεκόρ δεκαετίας στα καθαρά έσοδα από συναλλαγές εμπορευμάτων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Coalition τα καθαρά κέρδη των 12 κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών από εμπορεύματα σκαρφάλωσαν αθροιστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2020 στα 3,8 δισ. δολάρια και υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το όριο των 7 δισ. δολαρίων έως τα τέλη του έτους. Εάν η εκτίμηση αυτή της Coalition επιβεβαιωθεί, θα είναι η καλύτερη χρονιά για τους traders εμπορευμάτων της Wall Street από το 2011. 

Να σημειωθεί ότι το ποσό του πρώτο εξαμήνου σηματοδοτεί άλμα 95% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε αυτή την περίοδο δεν είχαμε μόνο το ράλι του χρυσού, αλλά και τη βουτιά των τιμών του αμερικανικού πετρελαίου κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά στα χρονικά, γεγονός που ανάγκασε τους επενδυτές να ανατρέψουν μεγάλα στοιχήματα και λειτούργησε ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ειδικούς της Wall Street.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά εμπορευμάτων ήταν περισσότερο πηγή προβλημάτων παρά κερδών για τους επενδυτικούς οίκους. Ενδεικτικό του πόσο άλλαξε η εικόνα είναι το παράδειγμα της Goldman Sachs. To 2017 τα κέρδη της από συναλλαγές εμπορευμάτων διολίσθησαν σε ιστορικό ναδίρ, γεγονός που γέννησε σκέψεις ακόμη και για περιορισμό της έκθεσής στον συγκεκριμένο κλάδο. Φέτος οι συναλλαγές εμπορευμάτων εξελίσσονται στην κινητήριο δύναμη της κερδοφορίας της. 

Πηγή: Bloomberg