ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FED: Αβέβαιες οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας

fed-avevaies-oi-prooptikes-tis-amerikanikis-oikonomias-561088402

Η αμερικανική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού την οδήγησε σε ύφεση, όμως οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ(FED), Τζερόμ Πάουελ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η FED παραμένει σε ετοιμότητα για την ανάληψη πρόσθετης δράσης, εφόσν καταστεί αναγκαίο.

Επικαλούμενος την ανάκαμψη σε θέσεις εργασίας και δαπάνες των νοικοκυριών μετά τη δραματική πτώση του ΑΕΠ την άνοιξη και αρχές του καλοκαιριού, ο Πάουελ, σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ότι η οικονομία απέχει από τα επίπεδα προ κορωνοϊού και ότι «η μετέπειτα πορεία συνεχίζει να είναι αρκετά αβέβαιη… Μια πλήρης ανάκαμψη θα έλθει μόνο όταν οι καταναλωτές είναι σίγουροι ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν σε διάφορες δραστηριότητες», όταν ο κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο.

Έως τότε, οι αξιωματούχοι της FED «εμμένουν στη δέσμευση να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και για όσον καιρό χρειασθεί, ώστε να διασφαλισθεί ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή», ανέφερε ο κ. Πάουελ στην ομιλίατου ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Στην επιτροπή θα καταθέσει και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, όπου θα απαντήσει σε ερωτήματα για την εφαρμογή του πακέτου οικονομικής βοήθειας 2,3 τρισ. δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο στα τέλη Μαρτίου.