Reuters: Έρχεται η νέα «Amazon» για τα κόκκινα δάνεια της Ευρώπης

Reuters: Έρχεται η νέα «Amazon» για τα κόκκινα δάνεια της Ευρώπης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, τύπου Amazon, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο την πώληση «κόκκινων» δανείων, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποτελούν απότοκο της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Το σχέδιο, το οποίο συνιστά έμπνευση της ΕΚΤ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της επικείμενης αύξησης του μεριδίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και στην αποθάρρυνση των αμερικανικών funds να προβούν σε νέες αθρόες αγορές αντί πινακίου φακής.

«Η ιδέα αφορά το άνοιγμα της αγοράς σε επενδυτές με μικρότερα χαρτοφυλάκια, όπως μπορείς να κάνεις στις πλατφόρμες της Amazon και του eBay» εξηγεί ο Έντουαρντ Ο’ Μπάιαν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

«Η αγορά των “κόκκινων δανείων” ελέγχεται από ελάχιστους, πολύ μεγάλους, αγοραστές. Τυπικά, μία απ’ αυτές τις εταιρείες μπορεί να αγοράσει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο με σημαντική έκπτωση» σπεύσει να προσθέσει.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, από το 2014 έως το 2019, περίπου τα μισά από τα 450  δισεκατομμύρια ευρώ δανείων στην Ευρώπη έχουν αγοραστεί από τέσσερα funds: Cerberus, Blackstone, Lone Star και Goldman Sachs.

Οι τράπεζες, τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα δάνεια», συνήθως σε τιμή πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας, προκειμένου να εμφανίζουν «καθαρούς» ισολογισμούς.

Εφόσον, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφωνήσουν στο προωθούμενο project, τότε η νέα αγορά θα τεθεί υπό την άμεση εποπτεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, το ιδιωτικό χρέος στην Ευρωζώνη ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των δανείων για αγορά αυτοκινήτων και των στεγαστικών δανείων.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για το μέλλον, καθώς η κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να επιτείνει τον «βραχνά» του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή