ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Στο μηδέν τα επιτόκια για ακόμη δύο χρόνια

norvigia-sto-miden-ta-epitokia-gia-akomi-dyo-chronia-561090853

Ακολουθώντας τα βήματα των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη η Norges Bank έστειλε μήνυμα στις αγορές πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο μηδέν για μεγάλο διάστημα ακόμη. 

Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τρεις φορές το βασικό επιτόκιο δανεισμού από τον Μάρτιο, οδηγώντας το από το 1,5% στο μηδέν. Στη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να το διατηρήσει σταθερό, αλλά και ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή σε αυξήσεις επιτοκίων απέχει περίπου δύο χρόνια.

«Η απότομη οικονομική ύφεση και η αξιοσημείωτη αβεβαιότητα για τις προοπτικές σημαίνουν ότι θα πρέπει τα επιτόκια να μείνουν παγωμένα έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών» επεσήμανε στην ανακοίνωσή της. 

«Η πρόβλεψη για την επιτοκιακή πολιτική δεν έχει αλλάξει πολύ από τον Ιούνιο και θέλει τα επιτόκια να παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μία σταδιακή αύξησή τους, καθώς η δραστηριότητα θα προσεγγίζει πιο φυσιολογικά επίπεδα» συμπλήρωσε. 

Στον απόηχο της ανακοίνωσης η νορβηγική κορόνα δέχθηκε πιέσεις, με την ισοτιμία της να υποχωρεί στις 11,14 κορόνες ανά ευρώ.