Η ΕΚΤ «μοίρασε» φθηνό χρήμα 174,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Η ΕΚΤ «μοίρασε» φθηνό χρήμα 174,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθηνή ρευστότητα 174,5 δισ. ευρώ(203 δισ. δολάρια) έλαβαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης μέσω των στοχευμένων δημοπρασιών δανείων (TLTROs) που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να κρατάει ανοικτές τις «στρόφιγγες» προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

388 τράπεζες συμμετείχαν στις δημοπρασίες φθηνού χρήματος TLTROs, με την ρευστότητα στην Ευρωζώνη να υπερβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των 3 τρισ. ευρώ.

Παρά τη μεγάλη συμμετοχή, το ποσό που αντλήθηκε ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με το ποσό ρεκόρ 1,3 τρισ. ευρώ στον προηγούμενο γύρο φθηνής χρηματοδότησης, πριν από τρία χρόνια, σε μια ένδειξη ότι τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ζώνης του ευρώ θεωρούν ότι είναι καλά χρηματοδοτημένες. 

Τα φθηνά δάνεια μέσω των δημοπρασιών TLTROs αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ΕΚΤ στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Τα έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο (-1%), γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να δανεισθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα αποζημιώνουν τις τράπεζες για το επίσημο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή