Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορώ να σώσω όλες τις θέσεις εργασίας

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορώ να σώσω όλες τις θέσεις εργασίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρωματικό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση της Βρετανίας, με τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, να προειδοποιεί ότι τα μέτρα ανακούφισης δεν θα σώσουν όλους όσοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, απειλώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε παράταση για τις προθεσμίες αποπληρωμής δανείων για επιχειρήσεις, ενώ διατηρεί τις φοροελαφρύνσεις για τον τομέα εστίασης.

Παρά την κρατική στήριξη, η ανεργία στη Βρετανία προβλέπεται να αυξηθεί φέτος, με μεγάλες επιχειρήσεις -από την British Airways και τη Rolls-Royce μέχρι τη Μarks & Spencer- να ανακοινώνουν απολύσεις.

«Δεν μπορώ να σώσω κάθε επιχείρηση, δεν μπορώ να σώσω κάθε θέση εργασίας», δήλωσε ο κ. Σουνάκ ενώπιον του Κοινοβουλίου κατά την παρουσίαση του Χειμερινού Οικονομικού Σχεδίου και την εξάμηνη αντικατάσταση του προγράμματος αναστολής συμβάσεων εργασίας.

«Καθώς ανοίγει πάλι η οικονομία, είναι λάος να παραμείνουν εργαζόμενοι σε θέσεις που υπάρχουν μόνο εντός του προγράμματος αναστολής συμβάσεων», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στάθηκε στο πλευρό του κ. Σουνάκ, δηλώνοντας ότι δικαίως προειδοποίησε την κοινή γνώμη ότι οι συνθήκες δυσκολεύουν. 

Σύμφωνα με τον κ. Σουνάκ, ακόμη είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη για το πόσες θέσεις θα σωθούν με τα νέα μέτρα. Η ανεργία στη Βρετανία ανήλθε στο 4,1% στο τρίμηνο έως τον Ιούλιο, με 1,4 εκατ. εκτός εργασίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει εκτόξευση του ποσοστού ανέργων στο 7,5% έως τα τέλη του έτους, εάν δεν αντικατασταθεί το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας, που έχει στηρίξει 8,9 εκατ. θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και εκπνέει τον επόμενο μήνα -νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το νέο «πιο στοχευμένο» πρόγραμμα, η κρατική στήριξη θα είναι διαθέσιμη για εργαζόμενους, των οποίων οι εργοδότες απασχολούν τουλάχιστον στο ένα-τρίτο του κανονικού ωραρίου. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 3-4 δισ. στερλίνες, πέραν των 50 δισ. στερλινών που κόστισε το προηγούμενο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή