Λαγκάρντ: Αβέβαιη η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Λαγκάρντ: Αβέβαιη η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε ετοιμότητα για την ανάπτυξη πρόσθετων μέτρων νομισματικής στήριξης, εφόσον καταστεί αναγκαίο, καθώς η πανδημία υπονομεύει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, διεμήνυσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ χαρακτήρισε αβέβαιη και ημιτελή την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με τους καταναλωτές συγκρατημένους και τις εταιρείες απρόθυμες να επενδύσουν.

«Η υγειονομική κρίση θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, εγείροντας καθοδικούς κινδύνους στις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να αναπροσαρμόσει όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αυστηρότερων κανονισμών, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μετά την άρση του lockdown που είχε οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την οικονομία. 

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα οι νέες οικονομικές προβλέψεις. 

Ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί μια από τις βασικές πηγές ανησυχίας για την ΕΚΤ. Η κ. Λαγκάρντ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός τους επόμενους μήνες, εν μέρει εξαιτίας του ισχυρού ευρώ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθούν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα μελετήσει προσεκτικά όλες τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία και τις επιπτώσεις στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή