Σε χαμηλό 4 ετών το ρούβλι – Γιατί το ρωσικό νόμισμα χάνει την αξία του

Σε χαμηλό 4 ετών το ρούβλι – Γιατί το ρωσικό νόμισμα χάνει την αξία του

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φτερά» κάνει η αξία του ρωσικού νομίσματος, το οποίο υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών (Ιανουάριος του 2016). Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισοτιμία με το ευρώ διαμορφώνεται πλέον στα 92,2 ρούβλια ανά ευρώ, με το ρωσικό νόμισμα να χάνει από την αρχή του έτους σχεδόν το 1/3 της αξίας του.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, με το ρούβλι να διολισθαίνει κατά 1,21% και να περιορίζεται στα 79,09 ρούβλια ανά δολάριο. Εντός του 2020, μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 27%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις γεωπολιτικές προκλήσεις, οι οποίες «περιτριγυρίζουν» τη Ρωσία. Από την πολιτική κρίση της Λευκορωσίας έως και την υπόθεση δηλητηρίασης του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Μάλιστα, στο καθοδικό σπιράλ ήρθε να προστεθεί το Σαββατοκύριακο και η κρίση στα νότια σύνορα της χώρας, μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, για την κυριότητα της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Την ίδια ώρα, πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος από την αγορά του πετρελαίου, η οποία έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης, κάτι το οποίο οδηγεί την τιμή του αργού σε χαμηλά επίπεδα (40 δολάρια ανά βαρέλι), στερώντας πολύτιμους πόρους από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Τα ρούβλι, τέλος, βρίσκεται και υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν λέει να περιοριστεί, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα και συντηρώντας το σενάριο ενός δεύτερου -καταστροφικού για την οικονομία- «lockdown».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή