Νέα βουτιά της λίρας παρά τις διαβεβαιώσεις Αλμπαϊράκ

Νέα βουτιά της λίρας παρά τις διαβεβαιώσεις Αλμπαϊράκ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει η Άγκυρα στην εκτίμηση για θετικούς, έστω και οριακά, ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, παρά τον ισχυρό αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και τη φυγή κεφαλαίων, που πυροδοτούν οι γεωπολιτικές εντάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διαβεβαιώνει για ανάκαμψη τύπου V την ώρα που οι επενδυτές στέλνουν τη λίρα εκ νεου σε ιστορικό ναδίρ. 

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που παρουσίασε σήμερα ο Αλμπαϊράκ, θέλει στο βασικό του σενάριο την οικονομία να αναπτύσσεται 0,3% φέτος, παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, και να ανεβάζει αισθητά ταχύτητα στο 5,8% το 2021.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο προβλέπει ύφεση 1,5% φέτος και ρυθμούς ανάπτυξης 3,7Τ το 2021. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση το χαμένο από την πανδημία έδαφος θα καλυφθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. 

Το τελευταίο δίμηνο ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Τουρκία έχει ανέβει. Από την έναρξη της πανδημίας τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν υπερβεί τα 315.000, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 8.000 θάνατοι.

Ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, όπως αναγνώρισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών. «Είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε νέα πνοή στον τομέα υπηρεσιών, που απασχολεί περίπου 15 εκατομμύρια εργαζομένους» τόνισε. 

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ έως τώρα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν ανέλθει στα 494 δισ. λίρες ή στο 10% του ΑΕΠ. Προβλέπεται δε να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ φέτος. 

Οι διαβεβαιώσεις Αλμπαϊράκ για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν στήριξαν τη λίρα, που υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,8550 έναντι του δολαρίου. Τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα τα τελευταία 24ωρα έχει εντείνει η κρίση στον Καύκασο.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης στο 10,25%, σε μία προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει πετύχει το στόχο της. Η λίρα έχει χάσει το 24% της αξίας της από τις αρχές του έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή