ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ψαλιδισμένα «φτερά» ο παγκόσμιος κλάδος αερομεταφορών

me-psalidismena-ftera-o-pagkosmios-klados-aerometaforon-561097195

Η ήπια ανάκαμψη της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης στη διάρκεια του καλοκαιριού φρέναρε απότομα μετά τον Αύγουστο, όπου και καταγράφηκε απότομη πτώση 75%.

Η μικρή βελτίωση στηρίχθηκε στα δρομολόγια εσωτερικού, με 50% μείωση της κίνησης σε όρους συνολικών αποστάσεων που διανύθηκαν και αριθμού επιβατών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΙΑΤΑ. Η κίνηση στις διεθνείς πτήσεις ήταν μειωμένη κατά 88%.

Στη διάρκεια του Ιουλίου, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια είχε καταγράψει μείωση 79,8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μηνός και έναντι «βουτιάς» 86,6% του Ιουνίου.

«Η βελτίωση που είδαμε στη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού έχει σταματήσει», τόνισε ο Μπράιαν Πιρς επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΑΤΑ.

Τα μέτρα lockdown και οι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια έχουν «καθηλώσει» τους αερομεταφορείς ανά τον κόσμο, αρκετοί εκ των οποίων έχουν προσφύγει σε κρατική βοήθεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ, οι συνολικές απώλειες για τον παγκόσμιο κλάδο αερομεταφορών θα υπερβούν φέτος τα 400 δισ. δολάρια.