Από το πετρέλαιο στις… ΑΠΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το πετρέλαιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτή είναι η νέα τάση που φαίνεται να εδραιώνεται και να επικρατεί στον παγκόσμιο κλάδο της ενέργειας, ο οποίος αναμφίβολα βρίσκεται σε περίοδο μετασχηματισμού. Ήδη μεγάλοι πετρελαϊκοί traders επιλέγουν να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε projects ΑΠΕ, με τις αλλαγές να προοιωνίζονται τεκτονικές.

Ο Μάρκο Ντούναντ, επικεφαλής της ελβετικής Mercuria, επενδύει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάφορα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Αμερική. Την ίδια ώρα, ο Τόρμπγιορν Τόρνκβιστ, διευθυντής της επίσης ελβετικής Gunvor, δεσμεύεται να πραγματοποιήσει αντίστοιχες επενδύσεις, ύψους εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων.

«Εάν θέλεις να υπάρχεις σε δέκα χρόνια και παράλληλα δεν θες να εμπλακείς με τις ΑΠΕ, τότε η κατάσταση για εσένα θα είναι πολύ δύσκολη» παραδέχεται ο Ντούναντ, μιλώντας σε συνέδριο, το οποίο διοργάνωσαν οι Financial Times. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» σπεύδει να προσθέσει, σε μια κυνική ομολογία.

Άλλωστε, οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή είναι αμείλικτοι, με τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα να καθίσταται κορυφαία προτεραιότητα. Χαρακτηριστικές είναι και πρόσφατες οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έθεσε υψηλότερους περιβαλλοντικούς στόχους για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανάγοντας το περιβαλλοντικό σε μείζον ζήτημα.

«Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα πρέπει να έχουμε τοποθετήσει το 50% των επενδύσεών μας στις ΑΠΕ» συνεχίζει ο Ντούναντ, εκφράζοντας την πεποίθηση για σταδιακή μεταστροφή της αγοράς προς την «πράσινη» ενέργεια. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι τις ιδέες για ένα τόσο «οικολογικό» μέλλον.

«Δεν πιστεύω σε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Αυτός ο στόχος δεν θα λειτουργήσει» προειδοποιεί ο Τόρνκβιστ, ο οποίος αντ’ αυτού παραπέμπει στις μικτές μορφές καυσίμων. Εκτιμάει δηλαδή, ότι σε μερικά χρόνια το 80% της παγκόσμιας ενέργειας θα απαρτίζεται τόσο από πράσινες όσο και από ορυκτές μορφές ενέργειας. «Χρειαζόμαστε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, και όχι μηδενικές. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει».

Από την πλευρά του, ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της ολλανδικής Vitol, έχει ήδη επενδύσει στη δημιουργία ΑΠΕ ισχύος 500 MW, ενώ η Trafigura, η οποία εδρεύει στη Σιγκαπούρη και έχει παρουσία και στην Ελλάδα, σχεδιάζει να αγοράσει ή να χτίσει μονάδα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ισχύος 2 GW. Το φιλόδοξο αυτό project απαιτεί μάλιστα, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κι όλα αυτά, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο βρίσκεται καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού, δηλαδή η Κίνα, ήδη εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, στρεφόμενη σταδιακά προς φιλικότερες προς το περιβάλλον και αποδοτικότερες μορφές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή