Βουτιά 5% στην τιμή του πετρελαίου

Βουτιά 5% στην τιμή του πετρελαίου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες δραματικές πιέσεις δέχεται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες είναι εγκλωβισμένες στις αδύναμες προοπτικές για τη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, κάτι το οποίο ήδη αντανακλάται στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Άλλωστε, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) εκτίμησε προσφάτως ότι τα αμερικανικά αποθέματα θα αυξηθούν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, λόγω των αδύναμων πωλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, αργά το απόγευμα της Τρίτης, η τιμή των συμβολαίων WTI υποχωρούσε κατά 4,75% στα 38,67 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent κατέγραφε πτώση κατά 4,17% στα 40,66 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η εξελισσόμενη πανδημία της Covid-19 αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις τιμές του πετρελαίου» σχολιάζει στο CNBC ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς οίκοι αναμένουν διατήρηση της εξασθενημένης ζήτησης και των μειωμένων τιμών για τους επόμενους μήνες, πιθανώς ακόμη και για τα επόμενα χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ιαπωνία, τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου παγκοσμίως, τον Αύγουστο κατέγραψε «βουτιά» των εισαγωγών αργού κατά 25% σε σχέση με το 2019.

Πάντως, «σανίδα» σωτηρίας για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες δύναται να αποτελέσει η ένοπλη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Καύκασου. Εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, είναι πιθανό να επηρεαστούν οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου των Αζέρων, σημειώνει με νόημα το πρακτορείο CNBC.

«Οι αναταράξεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές δεν μοιάζουν άμεσες. Παρ’ όλα αυτά, η σύγκρουση έχει αυξήσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο» παρατηρεί από την πλευρά του ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή