ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δολάριο: Παγκόσμιος κυρίαρχος παρά τη μερική κάμψη

dolario-pagkosmios-kyriarchos-para-ti-meriki-kampsi-561099145

Μείωση εμφάνισε το μερίδιο του αμερικανικού δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το β’ τρίμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος διαμορφώθηκε στο 61,3% έναντι 61,8% στο α’ τρίμηνο του έτους. Αυτό μεταφράζεται σε συναλλαγματικά αποθέματα 6,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από αποθέματα 6,77 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά τη μερική κάμψη, πάντως, το δολάριο παραμένει στην πρώτη θέση των νομισμάτων παγκοσμίως. «Το αμερικανικό δολάριο διατηρεί την κυρίαρχη θέση στα παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος» σχολίασε ο επικεφαλής της Amundi Pioneer Asset Management, Παρές Ουπαντιάγια.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάπτυξη έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη κάμψη, με την αξία του δολαρίου παράλληλα να χάνει το 3% της αξίας του, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Επρόκειτο δε, για τις χειρότερες τριμηνιαίες απώλειες από το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά αποθέματα παγκοσμίως, στο β’ τρίμηνο του 2020, ανέρχονταν σε 12,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, οριακά αυξημένα σε σχέση με το α’ τρίμηνο, όταν είχε διαμορφωθεί σε 11,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα 12,03 τρισεκατομμύρια, το 20,3% ήταν σε ευρώ, ποσοστό αισθητά μειωμένο σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του 2009 (28%). Από την πλευρά τους, το ιαπωνικό γεν διέθετε μερίδιο 5,7% και το κινεζικό γουάν 2%.