Βrexit: Φεύγουν από το Σίτι 7.500 θέσεις και ενεργητικό 1,3 τρισ. ευρώ

Βrexit: Φεύγουν από το Σίτι 7.500 θέσεις και ενεργητικό 1,3 τρισ. ευρώ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που λειτουργούν στη Βρετανία έχουν μεταφέρει περίπου 7.500 θέσεις εργασίας και ενεργητικό άνω των 1,2 τρισ. στερλινών (1,32 τρισ. ευρώ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του οριστικού Brexit, σύμφωνα με την EY. Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μετακινήσεις από το Σίτι του Λονδίνου προς χρηματοοικονομικά κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης. 

Μόνο τον τελευταίο μήνα, με τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου- Βρυξελλών να βρίσκονται σε αδιέξοδο, έχουν ανακοινωθεί περίπου 400 αποφάσεις για μετεγκαταστάσεις. Από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν να πουν αντίο στην Ε.Ε., ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει προσθέσει 2.850 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., με το Δουβλίνο, το Λουξεμβούργο και τη Φρανκφούρτη να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη. 

Από την 1η Ιανουαρίου οι επιχειρήσεις στο κορυφαίο έως τώρα χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης θα χάσουν το «διαβατήριο», που τους επιτρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μην έχουν πρόβλημα, θα πρέπει το μπλοκ των 27 να συμφωνήσει με τη Βρετανία στην αρχή της ισοδυναμίας, με βάση την οποία ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και στις δύο πλευρές. Προς το παρόν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ώστε να προσφερθεί τέτοια πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με παρουσία στην Βρετανία.

Σύμφωνα με την EY πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να τηρούν την στάση «βλέποντας και κάνοντας», αλλά όσο πλησιάζουμε στον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου, στα τέλη του έτους, θα πρέπει να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για μεγκάτασταση δραστηριοτήτων. JPMorgan Chase και Goldman είναι μεταξύ των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών που έχουν μεταφέρει ή έχουν προαναγγείλει μεταφορά θέσεων και ενεργητικού σε χώρες της Ένωσης. 

Προς το παρόν πάντως το Λοδνίνο εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στο ενεργητικό αμερικανικών τραπεζών στην Ευρώπη. Οι πέντε κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της Wall Street είχαν κεφάλαια 136 δισ. δολαρίων στη Βρετανία στα τέλη του 2019 και μόλις 45 δισ. δολαρίων στην Ένωση. 

Πηγή: Bloomberg. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή