Καμπανάκι του ΔΝΤ για έκρηξη χρέους στις αναδυόμενες χώρες

Καμπανάκι του ΔΝΤ για έκρηξη χρέους στις αναδυόμενες χώρες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση για επείγουσα δράση και άμεσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε ανάρτησή της, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η επικεφαλής του Ταμείου προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αρκετών αναδυόμενων κρατών, ιδίως στην περίπτωση που δεν ληφθούν εγκαίρως νέα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Προς το παρόν, όπως παρατήρηση, η κρίση χρέους έχει αποφευχθεί χάρη στην «αποφασιστική δράση των κεντρικών τραπεζών, των δημοσιονομικών αρχών, των επίσημων πιστωτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Όμως, «αυτές οι ενέργειες, αν και απαραίτητες, καθίστανται ολοένα και γρηγορότερα ανεπαρκείς». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες των G20 να «παγώσουν» έως τουλάχιστον το 2021 την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων που έχουν συνάψει με τα φτωχότερα κράτη. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει διευρυμένος «οικονομικός πόνος».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, οι χώρες των G20 έχουν συμφωνήσει στο «πάγωμα» των δανείων των αναδυόμενων χωρών έως το τέλος του 2020. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια από ιδιώτες πιστωτές, κάτι το οποίο έχει επανειλημμένως αποτελέσει αντικείμενο κριτικής. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αρκετές χώρες του Τρίτου Κόσμο ήδη βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Ζάμπια και Ρουάντα, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Χωρίς ένα νέο κύμα στήριξης, η λίστα των ευάλωτων χωρών θα μεγαλώσει, εκτίμησε η Γκεορκίεβα, η οποία έκανε λόγο για αύξηση του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων οικονομιών κατά 10% σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδα.

«Πολλές απ’ αυτές τις χώρες θα βιώσουν ένα δεύτερο κύμα οικονομικής πίεσης, το οποίο θα πυροδοτήσει χρεοκοπίες, εκροή κεφαλαίων και δημοσιονομική λιτότητα. Το να αποτρέψουμε μια τέτοια κρίση θα κάνει τη διαφορά, βάζοντας τις χώρες σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης» κατέληξε η επικεφαλής του Ταμείου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή