Στο «κόκκινο» οι μετοχές, στα ύψη η νευρικότητα λόγω Τραμπ

Στο «κόκκινο» οι μετοχές, στα ύψη η νευρικότητα λόγω Τραμπ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κορωνοϊό έπεσε σαν βόμβα στα διεθνή χρηματιστήρια, βυθίζοντας στο κόκκινο τις μετοχές σε Ευρώπη και Ασία και τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μεγάλες απώλειες και στη Νέα Υόρκη κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Μαζική στροφή προς το «καταφύγιο» του δολαρίου και των κρατικών ομολόγων, αλλά και στη λάμψη του χρυσού.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να χάνει πάνω από 1% με το «καλημέρα». Αρνητικά πρόσημα και σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι, με τους δείκτες να χάνουν πάνω από 1%.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για το ενδεχόμενο έντονων αναταράξεων και μεγάλης διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια. «Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές και θα μπορούσαμε να δούμε απώλειες έως και 10% στις αμερικανικές μετοχές, συμπαρασύροντας και τις μετοχές τς Ασίας», εκτιμά σε δηλώσεις του στο Bloomberg o Γκάρι Ντούγκαν, διευθύνων σύμβουλος στην Global CIO Office.

Στις αγορές της Ασίας, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έχασε τα αρχικά του κέρδη και γύρισε σε αρνητικό έδαφος. Οι αγορές σε Κίνα, Χογκ-Κογκ, Ταϊβάν, Ινδία και Νότια Κορέα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

Μεγάλες απώλειες πάνω από 1% για τον γενικό δείκτη του αυστραλιανού χρηματιστηρίου. Στο «κόκκινο» και τα προθεσμιακά συμβόλαια(futures) των αμερικανικών μετοχών, γεγονός που προιωνίζεται μια δύσκολη συνεδρίαση στη Wall Street. Στα ύψη η μεταβλητότητα, αντανακλώντας τις ανησυχίες και αβεβαιότητα των επενδυτών, με τον δείκτη Cboe να κάνει άλμα 10%.

«Πρόκειται για μεγάλο σοκ», παραδέχεται ο Ντέιβιντ Πέιτζ, επικεφαλής μακροοικονομικών στην AXA Investment Managers. Σύμφωνα με τον κ. Πέιτζ, είναι απολύτως δικαιολογημένη η τάση αποφυγής ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα μεταβλητότητας, ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. «Είναι πιθανό να μειωθούν οι δυνατότητες του Τραμπ για συνέχιση της προεκλογικής του καμπάνιας, αναπόφευκτα πρόκειται για αναστάτωση», επισημαίνει ο Σον Κάλοου, στρατηγικός αναλυτής στη Westpac. «Επίσης, αποτελεί εξέλιξη που τον επηρεάζει όσον αφορά όλο το αφήγημα ότι ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο -επαναφέρει την κρίση του Covid-19 στο επίκεντρο», προσθέτει ο κ. Κάλοου.

Ισχυρές πιέσεις και στην αγορά εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να διευρύνει τις απώλειές του και να χάνει πάνω από 3% και τον χρυσό να ενισχύει τη λάμψη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή