Ευρωζώνη: Πάνω από το φράγμα των έξι τρισ. ευρώ τα κρατικά ομόλογα με αρνητική απόδοση

Ευρωζώνη: Πάνω από το φράγμα των έξι τρισ. ευρώ τα κρατικά ομόλογα με αρνητική απόδοση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια, σε συνδυασμό με την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ειδικότερα το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 1,35 τρισ. ευρώ, κρατούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την αξία των τίτλων αρνητικής απόδοσης να ξεπερνάει τον Σεπτέμβριο το «φράγμα» των έξι τρισ. ευρώ και αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και η νευρικότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ αυξάνουν τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται άνευ ρίσκου. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στοιχεία της Tradeweb, το 68,6%(ή λίγο πάνω από έξι τρισ. ευρώ) της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικού χρέους(συνολικής αξίας 8,9 τρισ. ευρώ) είχε αρνητικές αποδόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, με το ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 62%(ή 5,4 τρισ. ευρώ) του Αυγούστου. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν τις χώρες για τη διακράτηση των ομολόγων τους.

«Τα επιτόκια στα ευρωπαϊκά ομόλογα κινούνται προς τα κάτω και υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι οι προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό και για πρόσθετα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ», εξηγεί ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής στην ING.

H «δεξαμενή» εταιρικών ομολόγων υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης(investment-grade) με αρνητικές αποδόσεις βρέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου μία ανάσα από το όριο του ενός τρισ. ευρώ(997 δισ. ευρώ), ποσό που αντιπροσωπεύει το 29% της συνολικής αγοράς, συνολικής αξίας 3,4 τρισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Tradeweb. Τον Αύγουστο, η αξία των investment-grade εταιρικών ομολόγων με αρνητικό επιτόκιο ήταν στα 872 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή