Σε αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη

Σε αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή του αποπληθωρισμού επιστρέφει στην Ευρωζώνη, με τις τιμές καταναλωτή να καταγράφουν τον Σεπτέμβριο πτώση μεγαλύτερη των προβλέψεων, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει μεγαλύτερη δράση.

Το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν αρνητικό τον προηγούμενο μήνα, στο -0,3%, οριακά χαμηλότερο της μέσης εκτίμησης των αναλυτών και σε επίπεδα κατώτερα σε σύγκριση με το -0,2% του Αυγούστου, όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Η μεγάλη πτώση στις τιμές των υπηρεσιών, όπως και το φθηνότερο κόστος τροφίιμων και ενέργειας συμπαρέσυραν προς τα κάτω τις τιμές καταναλωτή στη Ζώνη του Ευρώ. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 0,2%.

Ο αρνητικός πληθωρισμός είναι ενδεικτικός των κινδύνων που εγκυμονεί η αδύναμη ζήτηση και η ανατίμηση του ευρώ. Το ισχυρό ενιαίο νόμισμα καθιστά πιο φθηνά τα εισαγόμενα προϊόντα, παγιδεύοντας την Ευρωζώνη σε έναν φαύλο κύκλο κατρακύλας των τιμών καταναλωτή. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,3% το 2022, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του στόχου 2%.

Μεταξύ των χωρών-μελών, η Ελλάδα παρέμεινε σε αποπληθωρισμό και τον Σεπτέμβριο, για έκτο διαδοχικό μήνα, με υποχώρηση (-2,3%) των τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2019. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή άνοδο 0,2%. Κοντά σε αποπληθωρισμό και η Γερμανία, με -0,1% ρυθμούς μεταβολής των τιμών και έναντι μηδενικής αύξησης τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή