Ο Τραμπ και η μεγάλη έκπληξη του Οκτωβρίου

Ο Τραμπ και η μεγάλη έκπληξη του Οκτωβρίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως αμφιβολία, η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κορωνοϊό αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του Οκτωβρίου. Και το ερώτημα που καλούνται πλέον να απαντήσουν οι αναλυτές είναι πώς αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη θα αλλάξει τα δεδομένα για τις εκλογές, αλλά και τις αγορές.

Η πιο εύκολη απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει. «Οι αγορές θα εστιάσουν στο εάν η συγκεκριμένη εξέλιξη επηρεάζει την έκβαση των εκλογών ή την πολιτική δημόσιας υγείας. Τα επόμενα προεδρικά ντιμπέιτ μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν… Εκείνοι που τάσσονται κατά της χρήσης της μάσκας ενδεχομένως να αλλάξουν γνώμη και η εμπειρία του Αμερικανού προέδρου ενδεχομένως να επηρεάσει την πολιτική δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ», εξηγεί στο Marketwatch ο Πολ Ντόνοβαν, επικεφαλής οικονομολόγος στη UBS.

Μεταξύ των αναλυτών επικρατεί διάσταση απόψεων για την αντίδραση των αγορών απέναντι στην είδηση. Μια πρώτη γεύση θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημερινή εικόνα των χρηματιστηρίων, με αρνητικά πρόσημα τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

«Το πώς θα αναρρώσει ο Τραμπ από τη νόσο Covid-19 θα μπορούσε να αποδειχθεί παράγοντας ανατροπής για τις εκλογές», εκτιμά ο Ρόνι Νίμι, στρατηγικός αναλυτής στη Squared Financial. «Εάν αναρρώσει γρήγορα, τότε θα φανεί ότι είχε δίκιο για τον κορωνοϊό, κάτι που θα δώσει ώθηση στην προεκλογική του καμπάνια. Εάν πάλι αρρωστήσει βαριά, ακόμη και με ψήφο συμπόνοιας, θα φανεί ότι ήταν λανθασμένη η κρίση του για την πανδημία», προσθέτει ο κ. Νίμι.

Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι για τις επόμενες συνεδριάσεις και εν μέσω αβεβαιότητας, οι αγορές θα πρέπει να προετοιμασθούν για κλίμα έντονης μεταβλητότητας.

Η είδηση επαναφέρεις το προσκήνιο τη νόσο Covid-19, και τα δύο επικρατέστερα αφηγήματα: Το ένα περί «αργής καταστροφής» έναντι της πεποίθησης ότι οι ΗΠΑ εξέρχονται από την πανδημική κρίση, επιστρέφοντας σε ισχυρή ανάκαμψη, επισημαίνει σε δηλώσεις του στο CNBC ο Τζεφ Χένρικσεν, διευθύνων σύμβουλος της Thorpe Abbotts Capital.

«Η διάγνωση Τραμπ επαναφέρεις το προσκήνιο τη σκληρή πραγματικότητα ότι μάλλον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα», αναφέρει ο κ. Χένρικσεν, συμπληρώνοντας ότι η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και πάλι στον κορωνοϊό.

«Νομίζω ότι σήμερα οι αγορές αντέδρασαν με γνώμονα την αποφυγή ρίσκου, γι’αυτό και τα τρία ισχυρότερα νομίσματα στην αγορά είναι το ελβετικό φράγκο, γιέν και δολάριο. Όμως πρόκειται απλώς για σπασμωδική αντίδραση», δηλώνει από την πλευρά του ο Κιτ Τζού, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στη Societe Generale.O κ. Τζουκ υπογράμμισε την πιθανότητα ο αμερικανικός λαός να επανεξετάσει ποιον θα ψηφίσει στον απόηχο της διάγνωσης.

«Οι κινήσεις των αγορών σήμερα  δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις εκλογές όσο με την πιθανότητα o Aμερικανός πρόεδρος να μην είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του», τονίζει στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Στουμπς, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην J.P.Morgan International Private Bank. «Αυτό θα προκαλούσε έντονη αβεβαιότητα στις γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές.

Αρκετοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο έντονων αναταράξεων και μεγάλης διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια. «Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές και θα μπορούσαμε να δούμε απώλειες έως και 10% στις αμερικανικές μετοχές, συμπαρασύροντας και τις μετοχές τς Ασίας», εκτιμά σε δηλώσεις του στο Bloomberg o Γκάρι Ντούγκαν, διευθύνων σύμβουλος στην Global CIO Office.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή