Πώς η υγεία του Τραμπ επηρεάζει τις αγορές

Πώς η υγεία του Τραμπ επηρεάζει τις αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κορωνοϊό προκαλεί κύμα ανησυχιών σ’ όλο τον πλανήτη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι ο ιός είναι ακόμη παρών και εξακολουθεί να διασπείρεται.

Πέραν των πολιτικών προεκτάσεων αυτή της είδησης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (σ.σ. 3 Νοεμβρίου), η μόλυνση του Αμερικανού προέδρου «δηλητηριάζει» και τις αγορές.

Από το πρωί, καταγράφονται πτωτικές τάσεις και ρευστοποιήσεις τόσο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης όσο και στη Wall Street. «Η είδηση για τον Τραμπ επαναφέρει τον κορωνοϊό στο επίκεντρο των επενδυτών» εκτιμά, σ΄ ένα πρώτο σχόλιο, ο Τζεφ Χένρισκεν, διευθύνων σύμβουλος της Thorpe Abbotts Capital.

Τονίζει δε, ότι πλέον ισχυροποιείται το αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική οικονομία «δεν βγαίνει από την κρίση», όπως είχε αρχικά διαφανεί από τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων. «Απλώς έχει εν μέρει επιβραδύνει την πορεία προς την καταστροφή».

«Το θετικό τεστ του προέδρου αποτελεί “game changer” για την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της αγοράς» σπεύδει να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας ότι σηματοδοτεί την επιστροφή της πανδημίας στην ημερήσια ατζέντα των επενδυτών. «Μας επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα του δεύτερου κύματος».  

Την ίδια ώρα, ο Χένρικσεν δεν κρύβει την ανησυχία του και για τον κίνδυνο ανάδυσης της πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μία παράμετρος η οποία συνιστά μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αγορές.

Οι επιδράσεις στη συναλλαγματική αγορά

Αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο, αρκετοί επενδυτές προτίμησαν σήμερα να αγοράσουν συμβόλαια χρυσού ή άλλων εμπορευμάτων, προκειμένου να αποφύγουν τις αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην αγορά συναλλάγματος, με το ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γεν και το αμερικανικό δολάριο –παραδοσιακά «ασφαλή» νομίσματα- να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ισχυροποίηση.

«Υπάρχει μια αντιστροφή του ρίσκου, με αποτέλεσμα τα τρία αυτά νομίσματα να παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική» επισημαίνει ο Κιτ Τζουκς, αναλυτής της Societe Generale.

Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της μεταβλητότητας στις διακυμνάσεις των μετοχών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την ανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή