Τι θα γίνει στη Wall Street αν κερδίσει ο Μπάιντεν;

Τι θα γίνει στη Wall Street αν κερδίσει ο Μπάιντεν;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα γίνει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εφόσον η κάλπη της 3ης Νοεμβρίου «βγάλει» ως επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν; Στο παραπάνω ερώτημα έρχεται να απαντήσει η JP Morgan, σε ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο δημοσίευσε τη Δευτέρα.

Η νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών, εξηγεί χαρακτηριστικά, θα προκαλέσει μια σημαντική μετατόπιση, ιδίως σε όσες μετοχές είχαν «χάσει» το ράλι των προηγούμενων μηνών. Ειδικότερα, ένα τέτοιο σενάριο δύναται να πυροδοτήσει ένα σχήμα «ροτέσιον», ως προς τις ανοδικές τάσεις των αμερικανικών μετοχών. «Είμαστε “ζεστοί” για μια πιθανή αλλαγή στη σύνθεση των εταιρειών που ηγούνται της αμερικανικής αγοράς» προσθέτει, χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η επενδυτική τράπεζα παραπέμπει σε μια σειρά εταιρειών, των οποίων οι μετοχές παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες, παρά τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη των τελευταίων μηνών. Ταυτόχρονα, όπως υπενθυμίζει, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, παραμένουν στα… αζήτητα. Αυτές οι μετοχές είναι πιθανό να «βγουν» μπροστά και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο τμήμα από την πίττα των κερδών, εκτιμάει συμπερασματικά η JP Morgan.

Ξεκαθάριζε δε, ότι «ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αυξήσεις φόρων. Αντίθετα, θα επιφέρει μεγαλύτερη εστίαση στη δημοσιονομική τόνωση και την καταναλωτική στήριξη». Ως εκ τούτου, καταλήγει, «μια ενδεχόμενη νίκη του Μπάιντεν δεν θα πρέπει να ειδωθεί ως ένα αρνητικό σήμα για τις αγορές».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους τελευταίους έξι μήνες, και παρά την πρόσφατη «διόρθωση», οι αμερικανικοί δείκτες έχουν καταγράψει ένα ευμέγεθες ράλι, αναρριχόμενοι σε νέα ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, από τα ισχυρά κέρδη απουσιάζουν σχεδόν πλήρως οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως και κάποιοι συγκεκριμένοι κλάδοι.

Την άποψη της JP Morgan φαίνεται ότι συμμερίζεται και η Goldman Sachs, η οποία θεωρεί ότι τυχόν επικράτηση του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σταδιακής στροφής προς τις ευρωπαϊκού και κινεζικού ενδιαφέροντος εταιρείες, όπως και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» της αμερικανικής αγοράς. Πάντως, η περιπέτεια υγείας του 74χρονου Ρεπουμπλικανού είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθιστώντας αβέβαιη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή