ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εν μέσω δεύτερου κύματος, επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

en-meso-deyteroy-kymatos-epitaktiki-i-anagki-energopoiisis-toy-tameioy-anakampsis-561106249

Την ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα στην Ευρώπη απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τον Ιούλιο σε ιστορική συμφωνία για ένα άνευ προηγουμένου, χρηματοδοτούμενο με την έκδοση ομολόγων, σχέδιο στήριξης των οικονομιών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, έχουν μείνει όμως ανοικτές οι λεπτομέρειες για το πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει η εκταμίευση των πόρων και πώς θα αποπληρώσει η Ε.Ε. τα δάνεια. «Η νέα κανονικότητα στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτεί να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στην εξέλιξη της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Σολτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. «Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να εφαρμόσουμε έγκαιρα το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης και να θέσουμε στη σωστή τροχιά το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι τα χρήματα για την ανάκαμψη θα βοηθήσουν την Ευρώπη να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη, πιο καινοτόμα, πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο ψηφιακή και πιο ενωμένη. «Έχουμε κάνει εντυπωσιακή πρόοδο σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολύ σύντομο χρόνο. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα», τόνισε. Όπως είπε ο Σολτς, ο στόχος του για το συμβούλιο Ecofin είναι να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για το κείμενο του κανονισμού». Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι τα χρήματα για την ανάκαμψη θα είναι διαθέσιμα το 2021. «Έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκαμψη τα κράτη – μέλη να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους ενώ η κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.