Brexit: Βήματα προόδου στις συνομιλίες -Πού εντοπίζονται τα «αγκάθια»

Brexit: Βήματα προόδου στις συνομιλίες -Πού εντοπίζονται τα «αγκάθια»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για αμοιβαία δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης για τους πολίτες τους μετά το Brexit. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διατεθειμένες να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως και τα μέσα Νοεμβρίου αντί να διακόψουν τις συνομιλίες στις αρχές του επόμενου μηνός, ώστε να αποφύγουν το καταστροφικό σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο γύρος συνομιλιών της προηγούμενης εβδομάδας είχε καταλήξει χωρίς αποτέ\λεσμα, με τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών να εστιάζονται σε τρία σημεία: Δικαιώματα αλιείας, εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό και τρόπους διευθέτησης μελλοντικών αντιπαραθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές άρσης του αδιεξόδου διαφαίνονται καλύτερες, σημειώνει το Reuters.

«Φαίνεται πως ερχόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία, παρότι η δημόσια ρητορική περί μη-συμφωνίας καταδεικνύει το αντίθετο», ανέφερε στο Reuters μία εκ των δύο πηγών.

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας αρχίζει αύριο στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Βρετανία κατέθεσε ικανοποιητικές προτάσεις σε εννέα από τους δέκα τομείς που σχετίζονται με την προστασία των αμοιβαίων δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλειας για πολίτες που μετακινούνται μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ατυχημάτων εργασίας, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα κοινό κείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή