ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή 36 ευρωβουλευτών στον Τζεφ Μπέζος: «Η Amazon μάς παρακολουθεί;»

Επιστολή 36 ευρωβουλευτών στον Τζεφ Μπέζος: «Η Amazon μάς παρακολουθεί;»

Επιστολή στον επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, απέστειλαν συνολικά 36 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διερωτώμενα αν η αμερικανική εταιρεία κατασκοπεύει πολιτικούς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους.

Η επιστολή υπογράφεται κυρίως από μέλη των αριστερών και πράσινων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έρχεται ως απόρροια της δημοσίευσης αγγελίας εκ μέρους της Amazon για την πρόσληψη δύο ατόμων με γνώση επί των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν γνώση γαλλικών και ισπανικών.

«Αναρωτιόμαστε για τις προθέσεις σας: Η Amazon σκοπεύει να παρακολουθεί εμπορικές ενώσεις, εργαζόμενους της Amazon και πολιτικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν κριτική στις δραστηριότητές σας» ερωτούν, μεταξύ άλλων, οι 36 ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με την αγγελία της Amazon, οι δύο αναλυτές καλούνται να συγκεντρώνουν πληροφορίες για «εσωτερικές και εξωτερικές» απειλές από «ευαίσθητους τομείς, οι οποίοι είναι άκρως εμπιστευτικοί», συμπεριλαμβανομένων και των απειλών των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Απαντώντας στο πρακτορείο CNBC, εκπρόσωπος της Amazon διευκρίνισε ότι υπήρξε λάθος στην ακρίβεια των καθηκόντων που περιγράφονται στην αγγελία και ότι έχει ήδη διορθωθεί. «Δεν θέλουμε κατάσκοπους» έσπευσε να προσθέσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδοτικές πρακτικές της Amazon αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης κριτικής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Μάλιστα, τον Απρίλιο, απολύθηκαν τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι άσκησαν κριτική δημοσίως στη διοίκηση της εταιρείας.