Ανεργία: Γιατί οι αριθμοί σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη κρύβουν την αλήθεια

Ανεργία: Γιατί οι αριθμοί σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη κρύβουν την αλήθεια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει εκατομμύρια εργαζομένους στον ανεπτυγμένο κόσμο εκτός αγοράς εργασίας, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι πολύ πιο υψηλό από ό,τι καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η «έκρηξη» της ανεργίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρουν οι «FT» σε σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα, οι άνεργοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια. Αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, εάν συμπεριληφθούν εκείνοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για την πραγματική ανεργία ποικίλλουν. Γεγονός όμως είναι ότι οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο δίλημμα ενός άμεσου οικονομικού σοκ μόλις ολοκληρωθούν τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Και η κρυφή ανεργία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμη ένα εμπόδιο για την ανάκαμψη, καθώς συμπιέζει τους μισθούς και επιβραδύνει την καταναλωτική δραστηριότητα.

Για την Καταρίνα Ούτερμολ, οικονομολόγο στην Allianz, τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία αποτελούν «την κορυφή του παγόβουνου», όπως υπογραμμίζει στο άρθρο των «FT», ενώ επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 30 εκατ. εργαζόμενοι που έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ανεύρεση εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία των 25 αναπτυσσόμενων και αναδυομένων οικονομιών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην Ευρωζώνη, το επίσημο ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στο 8,1% τον Αύγουστο από 6,5% του Φεβρουαρίου, αύξηση που συνεπάγεται 13,2 εκατ. ανέργους. Αλλά η Αλίνε Σουίλιγκ, οικονομολόγος στην ABN Amro, υπολογίζει ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη Ζώνη του Ευρώ είναι τουλάχιστον 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες πιο υψηλό από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ένα-πέμπτο των εργαζομένων σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας. 

Η κ. Ούτερμολ εκτιμά ότι εάν συμπεριληφθούν και οι μη-οικονομικά ενεργοί -σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εκείνοι που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας αλλά δεν προσμετρώνται ως άνεργοι- τότε το επίσημο ποσοστό ανεργίας θα ήταν πάνω από 20% στην Ισπανία, πάνω από 10% σε ΗΠΑ και Ιταλία και σχεδόν 9% στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Στις ΗΠΑ, η δυναμική είναι διαφορετική, καθώς όσοι τέθηκαν σε αναστολή καταγράφηκαν στο μητρώο ανέργων, οπότε η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη. Η ανεργία κορυφώθηκε στο 14,7% τον Απρίλιο -περίπου 23 εκατ. Αμερικανοί χωρίς δουλειά.

Έκτοτε, η αμερικανική οικονομία έχει ανακτήσει περίπου το ήμισυ των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια του lockdown. To ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% ή 12,6 εκατομμύρια τον Αύγουστο.

Όμως ο Τζέσον Φέρμαν, καθηγητής στο Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υπολογίζει το «ρεαλιστικό ποσοστό ανεργίας» στο 9,6% -με περίπου 2,3 εκατ. ανέργους να μην περιλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή