Η τριπλή απειλή που οδηγεί στην αύξηση της ακραίας φτώχειας

Η τριπλή απειλή που οδηγεί στην αύξηση της ακραίας φτώχειας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την πανδημία του κορωνοϊού να έχει οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, ανατρέπεται η πρόοδος στις προσπάθειες εξάλειψης της φτώχειας. Για πρώτη φορά στη διάρκεια του 21ου αιώνα, αναμένεται να σημειωθεί φέτος αύξηση του αριθμού όσων ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, που προειδοποιεί για αύξηση έως και 115 εκατομμύρια φέτος.

Η τριπλή απειλή του κορωνοϊού, της κλιματικής αλλαγής και των γεωπολιτικών εντάσεων ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για υλοποίηση του στόχου εξάλειψης της ακραίας φτώχειας έως το 2030, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της(Poverty and Shared Prosperity).

Παράλληλα, ο κορωνοϊός αλλάζει και το προφίλ των φτωχών, με την ανάλυση να διαπιστώνει ότι πλήττονται όσοι ζουν σε αστικές περιοχές και με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και όχι πλέον όσοι ζουν στην ύπαιθρο και ασχολούνται με τη γεωργία. 

«Πρόκειται για τη χειρότερη ανατροπή εδώ και μία γενεά», τόνισε η Καρολίνα Σάντσες Παραμό, διευθυντικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη Τύπου. 

Με την ύφεση να πλήττει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και τις ευάλωτες ομάδες, τρία χρόνια προοόδου στις προσπάθειες εξάλειψης της ακραίας φτώχειας θα εξανεμισθούν μέσα στο 2020. Οκτώ στους δέκα που θα βρεθούν σε επίπεδα φτώχειας φέτός θα προέρχονται από χώρες μεσαίου εισοδήματος, εκτιμούν οι ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Η Νότια Ασία αποτελεί την περιοχή που θα υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα, με αύξηση του πληθυσμού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας κατά 57 εκατομμύρια εξαιτίας της πανδημίας. Ακολουθεί η υποσαχάριος Αφρική, όπου αναμένεται να επηρεασθούν 40 εκατ. άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή