Oι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμέτωπες με «τσουνάμι» επισφαλειών

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμέτωπες με «τσουνάμι» επισφαλειών

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να έχουν καταφέρει καλά-καλά να κλείσουν το κεφάλαιο της πιστωτικής κρίσης και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα «κόκκινα» δάνεια εκείνης της εποχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης επισφαλειών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα μπορούσε να ανατρέψει μία δεκαετία προσπαθειών ενίσχυσης του εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης.

Μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπονομεύσει τις άνευ προηγουμένου προσπάθειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να αποτρέψουν την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης σε οικονομική κρίση, όπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό ρεπορτάζ.

Στα τέλη του δευτέρου τριμήνου, το μη-εξυπηρετούμενο χρέος στα χαρτοφυλάκια των 36 μεγαλυτέρων τραπεζών της Ευρώπης ανερχόταν στα 317 δισ.ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Το ποσό προσεγγίζει τα «κόκκινα» δάνεια 444 δισ. ευρώ που είχαν στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2009, ένα ποσό που εκτοξεύθηκε στο ένα τρισ. ευρώ το 2015.

Παρότι οι αναλυτές θεωρούν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο αναμενόμενο σοκ ανεξόφλητου χρέους 300 δισ. δολαρίων(255 δισ. ευρώ) μόνο για την επόμενη χρονιά, ένα σενάριο ενός δεύτερου γύρου καθολικών Lockdowns θα μπορούσε να αυξήσει τον λογαριασμό «κόκκινων» δανείων περισσότερο από ένα τρισ. δολάρια, όπως προκύπτει από υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ευαίσθητο ζήτημα των τραπεζικών διασώσεων. «Χάρη στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης είναι σε καλύτερη κατάσταση ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση», υποστηρίζει η Έλκε Κένιγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης τραπεζών(SRB). «Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι αλεξίσφαιρες», παραδέχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή