ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για πρόσθετα μέτρα στήριξης

se-etoimotita-i-ekt-gia-prostheta-metra-stirixis-561109519

H κατάσταση της οικονομίας και το πόσο ισχυρό είναι το χτύπημα εξαιτίας της πανδημίας φαίνεται να προβληματίζουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες για πρόσθετα μέτρα στήριξης εντός του έτους.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φέρεται να υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να έχει το «ελεύθερο» στην ανάληψη της αναγκαίας δράσης για την αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, επικαλούμενοι μια μακρά λίστα κινδύνων που απειλούν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, από το ισχυρό ευρώ και την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και το Brexit.

Οι ανησυχίες του επιτελείου της κεντρικής τράπεζας έρχονται σε αντίθεση με την σχετικά ήπια εικόνα που παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του προηγουμένου μηνός, στο πλαίσιο της οποίας αναθεώρησε προς τα πάνω ορισμένες οικονομικές προβλέψεις και υποβάθμισε τις ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ.

«Είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν όλες οι εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, και να διατηρηθεί η ευελιξία όσον αφορά στην ανάληψη της κατάλληλης δράσης εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο», αναφέρεται στα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι από τα πρακτικά σκιαγραφείται μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που παρουσίασε η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου και ενδεχομένως θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι διορθώνει το μήνυμα της ΕΚΤ, ειδικά από τη στιγμή που γίνεται επανειλημμένως αναφορά στην αβεβαιότητα και στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. 

Οι αναφορές στα πρακτικά ενισχύουν τις πιθανότητες για πρόσθετα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ, είτε επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του 1,35 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP) είτε ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως τον Δεκέμβριο, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έδωσαν έμφαση ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.