Πατούν και πάλι τη «σκανδάλη» των δασμών

Πατούν και πάλι τη «σκανδάλη» των δασμών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή δασμών σε προϊόντα φύλλων αλουμινίου, συνολικής αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, με την Ουάσιγκτον να επαναφέρει στο προσκήνιο την αντιπαράθεση μεταξύ των μεγαλυτέρων εμπορικών εταίρων της Αμερικής.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση που εισηγείται το υπουργείο μας σε διάστημα άνω της 20ετίας», δήλωσε ο κ. Ρος σε συνέντευξή του στο δίκτυο FOX Business.

Oι δασμοί αφορούν τις αμερικανικές εισαγωγές φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και έχουν άμεση ισχύ, διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου.

Εκτός από την Ελλάδα, από την απόφαση επηρεάζονται οι Γερμανία, Μπαχρέιν, Βραζιλία, η Κροατία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, το Ομάν, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, το Ταϊβάν και η Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η Επιτροπή για το Διεθνές Εμπόριο των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2021. Η Κίνα, είπε, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αλουμινίου.

Οι δασμοί είναι υψηλότεροι για τα γερμανικά προϊόντα, με συντελεστές 52% έως 132%, ενώ οι συντελεστές για τα προϊόντα του Μπαχρέιν είναι μονοψήφιοι. Ο Ρος είπε ότι η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ ορισμένων προϊόντων εν μέσω της πανδημίας, όπως των οχημάτων και σκαφών αναψυχής, αύξησε τη σημασία της τιμολόγησης των φύλλων αλουμινίου.

Το υπουργείο άρχισε τον Μάρτιο να διερευνά εάν οι 18 χώρες ασκούν την τακτική του ντάμπιγκ όταν εισάγουν αλουμίνιο στην αμερικανική αγορά καθώς και το κατά πόσον τέσσερις εξ αυτών ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή