Στο ποσό-ρεκόρ των 2 τρισ. δολαρίων η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων

Στο ποσό-ρεκόρ των 2 τρισ. δολαρίων η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας και εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου να φρενάρουν τα σχέδια για επενδύσεις και δαπάνες, η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στο ποσό-ρεκόρ των 2 τρισ. δολαρίων.

Και παρότι οι αναλυτές προτείνουν ένα εκατομμύριο τρόπους για το πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να διατεθούν, οι αγορές φαίνεται ότι προτιμούν τις επιχειρήσεις που αποταμιεύουν για τις δύσκολες ώρες. Οι επιχειρήσεις με τα πιο φιλόδοξα σχέδια κεφαλαιουχικών επενδύσεων και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών σημειώνουν επιδόσεις κατώτερες σε σύγκριση με την πορεία του S&P 500, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Goldman Sachs και Bloomberg. 

H τάση των επιχειρήσεων να μαζεύουν χρήματα, αντί να τα επενδύσουν, συμβάλλοντας στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. «Σε ένα περιβάλλον όπου τα πράγματα αλλάζουν και οι αγορές μεταβάλλονται, ίσως να ήταν καλύτερη η στάση αναμονής», εξηγεί στο Bloomberg η Κέιτι Καμίνσκι, στρατηγική αναλύτρια και διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην AlphaSimplex Group.

H απροθυμία των επιχειρήσεων να ξοδέψουν άρχισε να παρατηρείται κατά την έναρξη της πανδημίας και συνεχίζεται έκτοτε. Οι επιχειρήσεις στη σύνθεση του S&P 500 περιόρισαν κατά 46% τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σε χαμηλά οκταετίας, ενώ οι κεφαλαιουχικές τους δαπάνες μειώθηκαν κατά 15%. Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την τάση άντλησης κεφαλαίων μέσω κεφαλαιαγορών εν μέσω της χειρότερης συρρίκνωσης κερδών από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οδηγούν σε εντυπωσιακή αύξηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή