Πώς θα είναι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Πώς θα είναι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η διοίκηση της Facebook ανακοίνωσε την πρόθεση δημιουργίας ενός νέου ψηφιακού νομίσματος, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης -όσο το δυνατόν ταχύτερα- με την κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας προς την ψηφιοποίηση. Την τάση αυτή φαίνεται ότι προσπαθούν να «προλάβουν» και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προσβλέπουν στη δημιουργία του δικού τους ψηφιακού νομίσματος.

Ήδη μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες διαβουλεύσεις για το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του καινοτόμου προϊόντων. Σήμερα, χαρακτηριστικά, η Τράπεζα Διεθνών Κανονισμών και επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Federal Reserve (ΗΠΑ), ΕΚΤ (Ευρωζώνη) και Bank of England (Ην. Βασίλειο), δημοσίευσαν ειδική έκθεση, στην οποία περιγράφονται τα βασικά γνωρίσματα των  ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών =-νωστών και ως CBDCs (Central Banks’ Digital Coins).

Η βασική ιδέα συνίσταται στο γεγονός ότι τα CBDCs θα συμπληρώνουν και δεν θα αντικαθιστούν το ρευστό ή τις άλλες μορφές χρήματος και ότι θα λειτουργούν υποστηρικτικά της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παράλληλα, σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο, τα ψηφιακά νομίσματα θα χρησιμοποιούνται –αν έχει δωρεάν- τουλάχιστον με το χαμηλότερο δυνατό τίμημα, διαθέτοντας τον «κατάλληλο ρόλο για τον ιδιωτικό τομέα».

Στην Κίνα, μάλιστα, η κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει στην πιλοτική χρήση ενός ηλεκτρονικού νομίσματος, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας  έχει ήδη αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία την κατάρτιση ενός σχεδίου για την e-κορώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα ενός επίσημου ψηφιακού νομίσματος, το οποίο θα ενταχθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτέλεσε προϊόν έμπνευσης από τη Libra, το ψηφιακό νόμισμα της Facebook. Μάλιστα, στο φιλόδοξο εγχείρημα συμμετέχουν και άλλες εταιρείες, όπως η Uber και το Spotify.

Με πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή