Άλμα 10% στην τιμή του πετρελαίου

Άλμα 10% στην τιμή του πετρελαίου

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλμα της τάξης του 10% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εμφανίζοντας τα υψηλότερα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκτίναξη του «μαύρου χρυσού» οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων, ως απόρροια της καταιγίδας στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και της απεργίας των εργαζομένων στα κοιτάσματα της Νορβηγίας.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την εβδομαδιαία άνοδο τόσο των συμβολαίων WTI όσο και των συμβολαίων Brent κατά 10%, με τις τιμές των βαρελιών να διαμορφώνονται άνω των 41 και των 43 δολαρίων, αντίστοιχα.

Πάντως, η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής θεωρείται συγκυριακή, με τους αναλυτές να προαναγγέλλουν νέες πιέσεις στην τιμή του αργού, λόγω των δομικών προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς.

«Σύντομα θα υπάρξει διόρθωση στην τιμή του πετρελαίου, όταν η απεργία στη Νορβηγία λήξει και ο τυφώνας στις ΗΠΑ περάσει. Η τιμή άνω των 40 δολαρίων είναι εύθραυστη σαν γυαλί» σχολιάζει ο Μπιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad.

Άλλωστε, η διεθνής ζήτηση για πετρέλαιο παραμένει αδύναμη, με τις προοπτικές να προαναγγέλλονται απαισιόδοξες καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, λόγω και της παγκόσμιας στροφής προς φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή