Στην Κίνα το μεγαλύτερο «πείραμα» ψηφιακού νομίσματος

Στην Κίνα το μεγαλύτερο «πείραμα» ψηφιακού νομίσματος

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα ψηφιακού νομίσματος ξεκίνησε στην Κίνα -και δη στην επαρχία Σεντσέν- την προηγούμενη εβδομάδα. Η τοπική κυβέρνηση, συγκεκριμένα, διεξήγαγε λοταρία με έπαθλο… ψηφιακά νομίσματα, αξίας 10 εκατομμυρίων γουάν. Το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, καθώς συμμετείχαν συνολικά 2 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 50.000 ήταν… νικητές.

Όσοι κέρδισαν μπορούν να κάνουν download την αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή και να δαπανήσουν τα ψηφιακά νομίσματα που κέρδισαν σε περισσότερα από 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα. Πρόκειται για επιχειρήσεις, όπως σούπερ-μάρκετ και φαρμακεία, οι οποίες δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο καινοτόμο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό γουάν δεν λειτουργεί όπως τα κρυπτονομίσματα, τύπου Bitcoin. Εκδίδεται και ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα, δηλαδή τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Λειτουργεί δε, συμπληρωματικά και από κοινού με τα ψηφιακά πορτοφόλια (σ.σ. Alipay, WeChatPay), αλλά και με τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Αντίθετα, το Bitcoin είναι τελείως αποκεντροποιημένο, καθώς δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κάποια θεσμική ή μη οντότητα. Επίσης, δεν διανέμεται μέσω της κεντρικής τράπεζας.

Το ψηφιακό γουάν είχε εφαρμοστεί πιλοτικά και στο πρόσφατο παρελθόν. Όμως, το πείραμα της Σεντσέν είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής. Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την ιδέα έκδοσης ενός ηλεκτρονικού νομίσματος.

Πολύ πρόσφατα δε, η Τράπεζα Διεθνών Κανονισμών, μαζί με ακόμη επτά κεντρικές τράπεζες, έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών, γνωστά και ως CBDCs (Central Banks’ Digital Coins).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή